rozwiąż równanie
hubert05: rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzną
|x−1| + | x+3| = 4
4 wrz 12:55
Vax: Skorzystaj z tego, że |x|+|y| = |x−y| ⇔ xy ≤ 0, dostajemy z tego:
(x−1)(x+3) ≤ 0 ⇔ x ∊ [−3;1]
4 wrz 12:56
hubert05: czy to jest jedyna metoda?
4 wrz 13:22
Bogdan:

Dla x∊(−
∞, −3): −(x − 1) − (x + 3) = 4 ⇒ −x + 1 − x − 3 = 4 ⇒ x = −3∉(−
∞, −3);
dla x∊<−3, 1): −(x − 1) + (x + 3) = 4 ⇒ −x + 1 + x + 3 = 4 ⇒ x∊<−3, 1);
dla x∊<1, +
∞): (x − 1) + (x + 3) = 4 ⇒ x − 1 + x + 3 = 4 ⇒ x = 1
Odp.: x∊<−3, 1>
4 wrz 14:02
hubert05: jak powinien wyglądać wykres do tego?
4 wrz 16:02
andzia: rozwiaz rownanie metoda algebraiczna i graficzna |x+3|−|2−x| >2x−1
|x−3|−|1−x|>2−x
2 lut 16:55
Timor i pumba: Przedzialy
Ale to sa nierownosci a nie rownania
2 lut 17:04
somsiad: Rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzną:
Ix+1I = 2 − Ix−1I
11 lis 19:06