~ (''')(*.*)(''') ~
Trivial:
Zadanko trygonometryczne dla chętnych.
Rozwiąż równanie:
Asinφ + Bcosφ = C.
W liceum się z tym nie spotkałem, a na studiach okazało się, że to jest jedną z tych
'oczywistych' rzeczy, których nikt nie tłumaczy. Chodzi o to, żeby wyznaczyć z tego równania
wartości funkcji sinφ i cosφ tylko za pomocą A, B i C.
4 wrz 11:08
tn: jeśli masz rozwiązanie, to podaj, chętnie zobaczę o co chodzi, jestem w liceum, i póki co też
tego nie widziałem,
P.S w której klasie będzie rozwiązywanie równań trygonometrycznych, bo skończyłem dział
Trygonometria i nie mieliśmy tego?
4 wrz 11:42
Trivial: Ja nie miałem tego w liceum...
4 wrz 11:42
Trivial:
Rozwiązanie:
| | φ | |
Stosując np. podstawienie uniwersalne t = tg( |
| ) można pokazać, że |
| | 2 | |
| | A±√Δ | |
t = |
| , Δ = A2+B2−C2. |
| | B+C | |
| | 2t | | 1−t2 | |
sinφ = |
| cosφ = |
| . |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
Nie wiem jak standardowo oznacza się ten
√Δ, ale tak łatwo zapamiętać, bo:
Zaczynamy od A, kręcimy się w prawo w ułamku i piszemy po kolei litery A, B, C,
√Δ.
4 wrz 11:49
Trivial:
*w prawo, czyli przeciwnie do zegara...
4 wrz 11:50
tn: "Ja nie miałem tego w liceum..."
ale mi chodzi o zwykłe równania obejmujące poziom R
4 wrz 12:24
Trivial: Zależy jaki masz rozkład programu. Zwykłe równania trygonometryczne miałem w pierwszej klasie
chyba.
4 wrz 12:28
AS:
asinx + bcosx = c |:a (a ≠ 0)
| | b | |
Podstawienie: tgα = |
| → α = arctg(b/a) |
| | a | |
| | c | |
sinx + tgαcosx = |
| | *cosα |
| | a | |
| | c | |
sinxcosα + sinαcosx = |
| *cosα |
| | a | |
Mając obliczone α znajdę x
Gdy a = 0
| | c | | c | |
cosx = |
| pod war. że | |
| | <= 1 |
| | b | | b | |
4 wrz 12:34
AS: Sposób 2
asinx = c − bcosx stronami do kwadratu
a2sm2x = c2 − 2bccosx + b2cos2x
a2(1 − cos2x) = c2 − 2bccosx + b2cos2x
(a2 + b2)cos2x − 2bccosx + c2 + c2 − a2 = 0
Równanie kwadratowe z niewiadomą cosx
Rozwiązanie ma tę wadę,że wprowadza pierwiastki tzw. obce
i trzeba sprawdzać które rozwiązania są prawidłowe a które
nie sprawdzają równania pierwotnego.
4 wrz 12:41
AS: Poprawka w zapisie ostatniego równania
(a2 + b2)cos2x − 2bccosx + c2 − a2 = 0
4 wrz 12:55