matematykaszkolna.pl
~ (''')(*.*)(''') ~ Trivial: Zadanko trygonometryczne dla chętnych. Rozwiąż równanie: Asinφ + Bcosφ = C. W liceum się z tym nie spotkałem, a na studiach okazało się, że to jest jedną z tych 'oczywistych' rzeczy, których nikt nie tłumaczy. Chodzi o to, żeby wyznaczyć z tego równania wartości funkcji sinφ i cosφ tylko za pomocą A, B i C. emotka
4 wrz 11:08
tn: jeśli masz rozwiązanie, to podaj, chętnie zobaczę o co chodzi, jestem w liceum, i póki co też tego nie widziałem, P.S w której klasie będzie rozwiązywanie równań trygonometrycznych, bo skończyłem dział Trygonometria i nie mieliśmy tego?
4 wrz 11:42
Trivial: Ja nie miałem tego w liceum...
4 wrz 11:42
Trivial: Rozwiązanie:
 φ 
Stosując np. podstawienie uniwersalne t = tg(

) można pokazać, że
 2 
 Δ 
t =

, Δ = A2+B2−C2.
 B+C 
 2t 1−t2 
sinφ =

cosφ =

.
 1+t2 1+t2 
Nie wiem jak standardowo oznacza się ten Δ, ale tak łatwo zapamiętać, bo: Zaczynamy od A, kręcimy się w prawo w ułamku i piszemy po kolei litery A, B, C, Δ. emotka
4 wrz 11:49
Trivial: *w prawo, czyli przeciwnie do zegara...
4 wrz 11:50
tn: "Ja nie miałem tego w liceum..." ale mi chodzi o zwykłe równania obejmujące poziom R
4 wrz 12:24
Trivial: Zależy jaki masz rozkład programu. Zwykłe równania trygonometryczne miałem w pierwszej klasie chyba.
4 wrz 12:28
AS: asinx + bcosx = c |:a (a ≠ 0)
 b c 
sinx +

cosx =

a a 
 b 
Podstawienie: tgα =

→ α = arctg(b/a)
 a 
 c 
sinx + tgαcosx =

| *cosα
 a 
 c 
sinxcosα + sinαcosx =

*cosα
 a 
 c 
sin(x + α) =

*cosα
 a 
Mając obliczone α znajdę x Gdy a = 0
 c c 
cosx =

pod war. że |

| <= 1
 b b 
4 wrz 12:34
AS: Sposób 2 asinx = c − bcosx stronami do kwadratu a2sm2x = c2 − 2bccosx + b2cos2x a2(1 − cos2x) = c2 − 2bccosx + b2cos2x (a2 + b2)cos2x − 2bccosx + c2 + c2 − a2 = 0 Równanie kwadratowe z niewiadomą cosx Rozwiązanie ma tę wadę,że wprowadza pierwiastki tzw. obce i trzeba sprawdzać które rozwiązania są prawidłowe a które nie sprawdzają równania pierwotnego.
4 wrz 12:41
AS: Poprawka w zapisie ostatniego równania (a2 + b2)cos2x − 2bccosx + c2 − a2 = 0
4 wrz 12:55