Całeczka do sprawdzenia
Kanapka: Mógłby mi ktoś powiedziec czy dobrze policzyłam całkę ∫ln2x bo zrobiłam najpierw przez części
potem znów przez częsci i wyszło mu ln2x*−2lnx+2x +C
4 wrz 10:14
AS: Pokaż tok obliczeń.
4 wrz 10:35
Trivial: Wystarczy policzyć pochodną z wyniku, żeby sprawdzić czy jest OK.
4 wrz 10:50
Kanapka: Dzięki wiem ze juz x zgubiłam
4 wrz 11:08
Kanapka:

A mam do was takie pytanie bo roziwązuje teraz zadaie oblicz pole obszaru zawartego pomiędzy
krzywymi y=x
2=2 i y=x
2 i jak narysowałam to na wykresie to nie chce mi wyjść obszar
zamknięty < ta weższ to jest y=x
2 a to szersza to x
2−2 bo pierwsze tak jak zawsze zrobiłąm
tableke i wpsiałam −3,−2,−1,0,1,2,3 i tak dla obu podkładałam pod x te liczby
4 wrz 11:13
Trivial: Bo te funkcje nie mają punktów przecięcia. Jesteś pewna, że wszystko dobrze przepisane?
4 wrz 11:17
Kanapka: To jest zadanie z egzaminu a nie wiesz czy ja cos takiego moge wyliczyc bo skoro nie mam czyli
nie moge obliczyć obszaru wspólnego
4 wrz 11:27
Trivial: Może był podany przedział.
4 wrz 11:29
Kanapka: Być może ale oki a jeśli mogę ci tylko jedno pytanie zadać byłabym bardzo wdzięczna i zebys na
nie odpowiedział
4 wrz 11:30
Trivial: To znaczy?
4 wrz 11:31
Kanapka: Oblicz objętość y=x√cosx gdzie x<lub równe pi/2 to jaki ja mam tu wziąść obszar całkowania?
4 wrz 11:32
Trivial: Ale to chyba zadanie na:
Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót funkcji wokół osi Ox: y = x√cosx
Bez tego czerwonego kawałka zadanie nie ma sensu.
4 wrz 11:34
Trivial: | | π | |
i pewnie 0≤x≤ |
| ... ← granice całkowania. |
| | 2 | |
Ale jeśli nie ma tego 0, to znów nie ma sensu.
4 wrz 11:36
Kanapka: Napewno tak były bo o bryły obrotowe chodzi
4 wrz 11:36
Kanapka: czyli zawsze gość musi mi podac na egzaminie tak ze od 0 do pi/2
4 wrz 11:37
Kanapka: a jak podniose √cosx do kwadratu to pierwiastek mi sie z kwadratem skróci i zostanie samo
cosx?
4 wrz 11:38
Trivial:
Nie zawsze. Jeżeli masz bryłę, która jest ograniczona od razu przez dziedzinę, np. y =
√4−x2
to granice są niejako od razu ustalone (w tym przykładzie −2≤x≤2), chyba że zaznaczono
inaczej. Ale w większości przykładów podadzą gotowe granice. Najlepiej narysować przed
rozwiązaniem jeśli ma się czas − wtedy nie będzie problemów.
4 wrz 11:41
Trivial: Tak, ale tam jest jeszcze x przed pierwiastkiem.
4 wrz 11:41
Kanapka: Dzięki za rade ja sobie tam zawsze rysuje a co z tym moim pierwiastem z cos do kwadratu
zostanie sam cos

? bo sie pogłubiłam
4 wrz 11:42
Trivial:
(√x)2 = x.
√x2 = |x|.
4 wrz 11:43