.
bigL: proste pytanie do zadania:
uzupełnij zapisy wg wzoru, następnie zilustruj odpowiednim rysunkiem.
|x+1|=4 ⇔odległość punktu A(x) od pktu B(−1) na osi liczbowej wynosi 4.
a)|x|=2⇔odległość punktu A(x) od pktu B(0)? na osi liczbowej wynosi 2
tak powinno być?
wiem że proste ale wole mieć pewność
4 wrz 10:14
Trivial: Tak.
4 wrz 10:54
bigL: to samo zadanie inny przykład
| | 1 | | 1 | |
|2x−4|=1⇔|x−2|= |
| ⇔odległość punktu A(x) od pktu B(2) na osi liczbowej wynosi |
| |
| | 2 | | 2 | |
dobrze?

.
4 wrz 11:24
Trivial:
|2x−4| = |2(x−2)| = |2|*|x−2| = 2|x−2|
2|x−2| = 1 /:2
ok
4 wrz 11:27
bigL: aha dzięki
4 wrz 11:30
4 wrz 11:37
Trivial: Pewnie tak.
To jest już praca domowa, czy jak?
4 wrz 11:37
bigL: nie ze zbioru pazdro robie zadania po kolei
4 wrz 11:38
bigL: a co z takim czymś?
mam rozwiązać korzystając z interpretacji geometrycznej
|7−2x|=1
|2x−7|=1
a dalej ?jak to uprościć żeby sam x został jak nie da się nic wyłączyć
4 wrz 12:41
bigL: z interpretacji wyjść ma wg odpowiedzi do tego przykładu {3;4}
4 wrz 12:43
sushi_ gg6397228:
szukasz miejsca zerowego, tego co masz pod wartoscia bezwzgledna
4 wrz 12:45
bigL: 72?
czyli 3 12 ?
4 wrz 12:48
sushi_ gg6397228:
|2x−7|=1
i masz tak samo jak zadanie w pierwszym swoim poscie
4 wrz 12:50
bigL: aha dzięki ,będe wiedzieć na następny raz
4 wrz 12:52