Rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni :
kasia: Rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni :
a) −32 +5x +2=
b) x9−64x6=
c) 4x2+4x+1=
d) 3x2−2=
e) 16x4−1=
Prosze o pomoc
4 wrz 09:36
oax: Rozwiąże dwa przykłady, a resztę spróbujesz sama.
a)−3x
2 + 5x + 2
Δ=25+24=49
√Δ=7
x
1=2
4 wrz 10:05
oax: x
9−64x
6
x
6(x
3−64), dla x
3 − 64 zastosuj wzór skróconego mnożenia, żeby rozłożyć

.
4 wrz 10:06
kasia: Dzięki wielkie
4 wrz 10:58
Gustlik: | | 1 | |
oax, ma być −3(x−2)(x+ |
| ), bo rozkład funkcji kwadratowej jest |
| | 3 | |
y=
a(x−x
1)(x−x
2).
4 wrz 14:16