równanie
hubert05: rozwiąż równanie 2|x| +x = 3
oraz |x−2|=x−2
4 wrz 09:23
Marta: 2|x| + x =3
2x + x=3
3x=3/3
x=1
|x−2|=x−2
x−2=x−2
x−x =−2+2
0=0
4 wrz 09:34
hubert05: w odpowiedzi jest −3 i 1
4 wrz 09:36
oax: Marta, dlaczego od razu opuszczasz znak wartości bezwględnej bez ustanowienia przedziałów ?
4 wrz 09:56
oax: 2|x|+x=3
x≥0
2x + x = 3
x=1
x<0
−2x+x=3
−x=3
x=−3
4 wrz 09:58
oax: |x−2|=x−2
(−∞,2>,(2,∞>
x∊(−∞,2>
−x+2=x+2
−2x=0
x=0
x∊(2,∞>
x−2=x−2
2x=4
x=2
4 wrz 10:01
hubert05: w odpowiedzi jest że x należy od 2 do nieskończoności
4 wrz 10:14
hubert05: tylko jak do tego dojść
4 wrz 10:23
sushi_ gg6397228:
przeciez widac, ze dla x > 2
x−2= x−2 czyl;i pasuje kazdy x
dla x= 2
2−2= 2−2
zatem x≥2
4 wrz 11:24