Układy równań liniowych
Licealistka: Dla jakich wartosci parametru (m∊ℛ) układ równań z niewiadomymi x i y jest oznaczony,
nieoznaczony, sprzeczny? W przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
a) / 2x+y−m=0
\ x+2y−1=0
b) / 2x−3=6
\ x−my=1
c) / 2x+3y=3
\ 4x+my=2m
A) wyszło mi tak:
W = 2*2−1= 4−1= 3
Wx = m*2−1= 2m−1
Wy = 2−m
no i tyle wiem nie wiem jak o co w tym chodzi...
4 wrz 08:12
sushi_ gg6397228:
masz wyznacznik głowny ≠0 wiec istnieje tylko jedno rozwiazanie i tyle temacie
jakby wyznacznik głowny wyszedl np 2m +3, to istniej m dla krtorego W=0 i wtedy mozna
badac dla jakiego m uklad bedzie nieoznaczony lub sprzeczny
4 wrz 12:37
sushi_ gg6397228:
to masz do b) i c)
uklad oznaczony W≠0
nieoznaczony W=Wx=Wy=0
sprzeczny ( W=Wx= 0 i Wy≠0 ) lub ( W=Wy= 0 i Wx≠0 )
4 wrz 12:39
tna: { 2x−3y=6
x−my=1
11 wrz 18:42