Podzielność liczb
aras: Udowodnij, że liczba 3k2+3k+6 jest podzielna przez 6
3 wrz 22:37
Vax: 3k2+3k+6 = 6 + 3k(k+1)
Stąd już wynika teza, 6|6 oraz 2|k(k+1) skąd 6 | 3k(k+1)
3 wrz 22:59
Anna: 3k2+3k+2 = 3(k2+3k+2) =3(k+1)(k+2) (Δ=1, k1=−1, k2= −2)
Liczba dana jest podzielna przez 6, gdyż jest podzielna przez 3 oraz przez 2 (w iloczynie 2
kolejnych liczb naturalnych (k+1)(k+2) jedna jest na pewno parzysta).
3 wrz 23:11
Vax: Wypadałoby dodać, że badamy to wyrażenie mod 6 więc możemy równoważnie dodać 6k.
3 wrz 23:22