Granica ciagu
MrPytanie: Mogłby ktoś to wyjaśnić bo nie rozumiem tego zapisu:
Liczba g jest granica nieskonczonego ciagu (an) czyli an → g przy n → ∞ wtedy i tylko wtedy
gdy dla kazdej liczby dodatniej ∊ istnieje taka liczba naturalna k ze dla wszystkich n takich
ze n ≥ k: |an − g| < ∊
Nie rozumiem tego kawalka:
istnieje taka liczba naturalna k ze dla wszystkich n takich ze n ≥ k: |an − g| < ∊
Co to za liczba naturalna k? jakie n≥k? nie wiem o co chodzi i skąd to się wzięło
3 wrz 21:23
sushi_ gg6397228:
chodzi o to ze od pewnego miejsca
wyrazy ciągu róznią sie o mniej niz
∊ od zadanej
granicy
np:
g=0
∊= 0. 0125
znajdz "k"
4 wrz 11:31
MrPytanie: k = 80 ?
4 wrz 12:54
sushi_ gg6397228:
k= 80+1−−> i potem ciag o numerze 81 i dalszym juz siedzi w otoczeniu ∊ granicy
g
4 wrz 13:03