Wyznacz maksymalny przedział w którym funkcja f(x) jest malejąca
Karpyk: Wyznacz maksymalny przedział w którym funkcja f(x) jest malejąca
a) f(x)= −(x−3)2 −7
b)2(x+5)2 +8
3 wrz 20:08
Karpyk: Pomóżcie
3 wrz 20:25
krystek: Masz postać kanoniczna y=a(x−p)2+q Wierzchołek paraboli ma wsp (p :q)
a) W =(3;−7) gałęzie w dół poniewaz a=−1<0 i malejąca dla xe<3;∞)
b)W= ...
3 wrz 21:30
bamba: Jak to zrobić. Już pokazuje.
a) widać, że funkcja została przekształcona w następujący sposób:
1. x2
2. −x2
3. −(x2−3)−7, gdzie v=[3, −7]
Wierzchołek jest w punkcie p(3, −7) i funkcja skeirowana jest w dół bo a<0, czyli maksymalny
przedział w którym funkcja maleje to (3, +∞).
Spróbuj zrobić sam następną.
3 wrz 21:36
mamba: Jezu co ja napisałem

Mój nick to mamba

Aha i Krystek jeśli pisze się czy funkcja maleje
czy rosie lepiej nie pisać domkniętych nawiasów. Używać ich należy głownei w dziedzinie i
zbiorze wartości gdyż tam ma duże znaczenie
3 wrz 21:39
mamba: Aj wybacz krystek! Tam pisze MAKSYMALNY przedział

Mój błąd
3 wrz 21:41
Eta:
3 wrz 22:05
Karpyk: Dzięki wielkie
5 wrz 18:27
titanum: Prosił bym o rozwiązanie tegoż zadania bo dla mnie to czarna magia niestety...dziekuje za odp
sin4α−cos4α=sin2α−cos2α
5 wrz 18:35