równanie
majkaa: rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzna
2|x−3|=1−x
3 wrz 19:19
majkaa: proszę o pomoc
3 wrz 19:48
Pestek: 2|x−3|=1−x /:2
|x−3| = 1−x2;
czyli mamy:
x−3=1−x2/*2 lub x−3=−1+x2/*2
2x−6=1−x 2x−6=−1+x
3x=1+6 x=5;
3x=7/:3
x=73
3 wrz 19:54
majkaa: a jak to przedstawić graficznie?
3 wrz 20:01
Pestek: co.ś skopałem
3 wrz 20:02
Pestek: złe wyniki
3 wrz 20:02
Pestek: graficznie rysujesz wykres
3 wrz 20:02
Pestek: zrobie od nowa
3 wrz 20:03
Pestek: x−3=0;
x=3;
1 przedział (−∞;3)
2*(−x+3)=1−x
−2x+6=1−x
−x=−5/*−(1)
x=5;
5 nie należy do przedziału
2 przedział (3;∞)
2*(x−3)=1−x
2x−6=1−x
3x=7/:3;
x=73
73 również nie należy do przedziału
brak rozwiązań
3 wrz 20:06
majkaa: tak, ale nie wiem jak ten wykres narysować, jak ma wyglądać wykres 2|x−3|?
3 wrz 20:06
Pestek: zrób sobie tabelke najlepiej; albo zacznij powoli od narysowania y=|x| potem 3 jednostki w
prawo itd.
3 wrz 20:09
majkaa: a ta 2 na początku coś zmienia?
3 wrz 20:18
majkaa: bo nie czy rysować |x−3| czy np |2x−6|
3 wrz 22:02