zbadać rozwiązalność równania, pytanie
tomq: mam takie pytanko
zbadać rozwiązalność równania px+1=k
2−2x w zależności od parametrów k i p.
no to ja rozwiązałem to tak, że dla
| | k2−1 | |
1)p≠−2 i k≠1 i k≠−1 jest jedno rozwiązanie x= |
| |
| | p+2 | |
2) p=−2 i k=1 i k=−1 to nieskończenie wiele rozwiązań
3) p=−2 i k≠1 lub k≠−1 to nie ma rozwiązań...
w odpowiedziach jest, że do pierwszego k∊R, ale wydaje mi się, że trzeba wykluczyć 1 i −1
ponieważ wtedy wychodzi nam zero w liczniku.. może mi ktoś to wytłumaczyć?
3 wrz 16:42
Pestek: najpierw wszystko na lewą strone:
px+1−k2+2x=0
(p+2)x+1−k2=0
a=p+2;
b=1−k2;
1. jedno rozwiązanie gdy a≠0;
p+2≠0
p≠−2;
k dowolne
2. nieskonczni wiele
a=0; b=0;
p=−2;
k=1 lub k=−1;
3. bak roziwazań a=0; b≠0;
p=−2;
k≠1 lub k≠−1
3 wrz 16:53
tomq: ehh.nie o to chodziło, zadanie zrobiłem, ale już rozumiem, tak czy inaczej dzięki
3 wrz 16:56
mamba: Ja bym to zrobiła tak"
1. Przenosimy to co z "p" na 1 stronę a to co "k" na 2.
px+2x=k
2−1
x*(p+2)=(k+1)*(k−1)
a) dla p∊R\{−2} ⋀ k∊R{−1, 1} jest równanie oznaczone
b) dla p=−2 ⋀ k=−1 V k=1 jest równanie nieoznaczone
c) dla p=−2 ⋀ k∊R{−1, 1} V p∊R\{−2} ⋀ k=−1 V k=1jest równanie sprzeczne
Ale mogę się mylić
3 wrz 17:04
mamba: *zrobił
3 wrz 17:05