??
Patryk: Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o obwodzie 32 cm , aby jego pole było jak największe ?
(f kwadratowa−zastosowania)
może mieć np wymiary 2x16 , 4x8 , ?
3 wrz 15:10
Patryk: tych wymiarów nie moze miec jak obliczyc prawidlowe ?
3 wrz 15:11
Patryk: 32:4=8
8x8=64
ale to ma być prostokąt
3 wrz 15:16
ICSP: a czym jest prostokąt?
a+b = 16
a*b =

a = 16 − b
(16−b)*b = −b
2 + 16b
Funkcja kwadratowa która największą wartość będzie przyjmowała w y
w
Ponieważ nie interesuje
nas największa wartość tylko liczba dla której jest ona przyjmowana liczymy x
w
Wychodzi na to że jest to kwadrat o boku 8.
3 wrz 15:18
Migotka: P=a*b
Obw=2a+2b=32
2(a+b)=32 /:2
a+b=16
b=16−a
3 wrz 15:21
Patryk: każdy kwadrat jest prostokątem
3 wrz 15:26
ICSP: Tak jest.
Masz teraz wymiary. 8x8
3 wrz 15:27
Patryk: ok dzieki
3 wrz 15:31