równanie
majkaa: rozwiąż równanie x−|x + 5| =1
3 wrz 14:53
Grześ: Pokaże pewien sposób:
x−|x+5|=1
|x+5|=x−1, teraz robimy założenie: x−1≥0, x∊<1,+
∞) i rozbijamy z definicji wart.
bezwzglednej:
x+5=x−1 lub x+5=−x+1
5=−1 2x=−4
sprzeczne x=−2, lecz nie zawiera się w przedziale z założenia
Czyli x∊∅, brak rozwiazań
3 wrz 15:03
ICSP: |x+5| = x−1
założenia :x ∊ (−∞;−5)
−(x+5) = x−1 ⇔ −x − 5 = x− 1 ⇔ 2x = −4 ⇔ x = −2 − nie należy do rozpatrywanego przedziały.
x ∊ <−5;+∞)
x+5 = x − 1 ⇒ 5 = −1. Sprzeczne.
3 wrz 15:17
majkaa: jak to przedstawić graficznie?
3 wrz 18:51
Kam: Rosujesz 2 wykresy:
f(x)=|x+5|
g(x)=x−1
miejsce przecięcia sie tych 2 wykresów to rozwiązanie, więc wykresy nie powinny sie przeciąć
3 wrz 19:00
Eta:
3 wrz 22:00