Geometria analityczna
humanista17: Mając dane punkty A = (−4,6), B = (4,2) wyznacz na osi x taki punkt C aby ∡ACB = 90o.
3 wrz 14:41
humanista17: Podpowie ktoś jak się za to zabrać?
3 wrz 15:06
ICSP: 1. Liczysz długośc boku |AB|
2. Liczysz długości boków |AC| oraz |BC| podpowiem że punkt C ma współrzędne : C(x;0)
3. Twierdzenie Pitagorasa aby obliczyć x.
3 wrz 15:19
mamba: Można tutaj skorzystać z iloczynu skalarnego i bardzo szybko wyjdzie

Dla kąta prostego cos=
90*, czyli 0 a więc iloczyn skalarny 2 wektorów musi być równy 0

v
1=CA=[−4−x, 6]
v
2=CB=[4−x, 2]
v
1 o v
2=0
(−4−x)*(4−x)+6*2=0
−1*(4+x)*(4−x)+12=0
−(16−x
2)+12−=
−16+x
2+12=0
x
2−4=0 => (x−2)*(x+2)=0
x
1=2 v x
2=−2
1. Dla x
1=2 punkt C ma współrzędne C(2, 0)
2. Dla x
1=−2 punkt C ma współrzędne C(−2, 0)
3 wrz 16:38
Gustlik: mamba, właśnie chciałem tę metodę tu zamieścic, niemniej kolejna pożyteczna metoda z
iloczynem skalarnym wywalona z podstaw nauczania. CHORY PROGRAM

!
4 wrz 14:13
Bogdan:

Można i tak:
A = (−4, 6), B = (4, 2), C = (x, 0)
Wyznaczamy współczynniki kierunkowe prostych zawierających punkty A i C oraz B i C:
| | −6 | | −2 | |
aAC = |
| , aBC = |
| , x≠−4 i x≠4. |
| | x + 4 | | x − 4 | |
Korzystamy z warunku prostopadłości prostych: a
AC * a
BC = −1
| −6 | | −2 | |
| * |
| = −1 ⇒ x2 = 4 ⇒ x = −2 lub x = 2 |
| x + 4 | | x − 4 | |
Odp.: C
1 = (−2, 0), C
2 = (2, 0)
4 wrz 14:40
Patryk: nie można zrobic tak ?
1 znaleźć obojętnie jakis punkt C na osi ox
2.wyznaczyć równanie prostej AC
3. znaleźć równaie prostopadłe do rónania AC i przechodzącego przez punkt B
4 wrz 14:51
Bogdan:
Patryku, właśnie to pokazałem. Nie potrzeba wyznaczać równania prostych, wystarczą same
współczynniki kierunkowe tych prostych.
4 wrz 15:08
Patryk: aha
4 wrz 15:09