Ciagi.
ja: 1 . Ciąg jest arytmetyczny , uzupełnij 2,....,.....,12,....
2. Ciąg an=3−2n jest arytmetyczny , oblicz sumę pierwszych sześciu wyrazów tego ciągu.
3. Ciąg jest geometryczny , oblicz x jeżeli 3,1,x+2
4. Podaj wzór ciągu geometrycznego w którym a1=4 i q=−2 ,
Z góry dziękuje
3 wrz 14:02
ICSP: to czego nie rozumiesz w pierwszym ?
3 wrz 14:04
Lilo: 1. a
1=2, a
4=12
a
4=a
1+3r
12=2+3r
10=3r
| | 1 | | 2 | | 1 | |
r=3 1/3 zatem 2, 5 |
| , 8 |
| , 12, 15 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
3 wrz 14:06
Lilo: 2. wystarczy podstawić do wzoru, to proste

n=6
3 wrz 14:09
Lilo: ciąg dalszy 2. a
n=3−2n
a
n=a
1+(n−1)r
n=6
−9=a
1+5r
a
1=−9−5r
| | (−9−5r+3−2*6)*6 | |
S6= |
| =−3(18+5r)=−54−15r |
| | 2 | |
3 wrz 14:14
Lilo: 3. warunek na to że ciąg jest geometryczny:
b
2=a*c
a=3, b1, c=x+2
1
2=3(x+2)
1=3x+6
3x=−5
3 wrz 14:17
Lilo: 4. an=a1*qn−1
an=4*(−2)n−1
3 wrz 14:18
ICSP: Lilo w drugim nie mogłeś po prostu obliczyc a1 i a6 ze wzoru an ?
3 wrz 14:20
Lilo: Już sama się pogubiłam

ehh
a
6=3−2*6=−9
| | (a1−9)6 | | 6(a1−9) | |
S6= |
| = |
| = 3(a1−9)=3a1−27 |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 14:59
ICSP: a
n = 3n − 2
a
1 = 3 − 2 = 1
a
6 = 3 − 12 = − 9
Teraz już bez problemu.
3 wrz 15:26
ICSP: a
n = 3 − 2n.
Jednak jakimś cudem podstawiłem dobrze
3 wrz 15:26