równanie
majkaa: jak przedstawić graficznie równanie ||x|−6|=4?
3 wrz 13:28
ICSP: 1. Wykres funckji |x| przesuwasz o 6 jednostek w dól na następnie odbijasz to co pod osią OX
względem właśnie tej osi. Pożniesz rysujesz prostą y = 4 i odczytujesz rozwiązania.
3 wrz 13:58
majkaa: a ||3−2x|+1| = 4?
3 wrz 14:10
ICSP: ||−2x + 3|+1| = 4
wykres funkcji −2x przesuwasz o 3 jednostki w górę później odbijasz to co pod osią OX względem
tej osi i przesuwasz odbity wykres o jedną jednostkę do góry i znowu odbijasz.
Schemat się nie zmienia.
3 wrz 14:13
majkaa: mógłbyś postarać się to narysować?
3 wrz 14:19
3 wrz 14:21
majkaa: skąd wiadomo ze w 1,5 trzeba zacząć?
3 wrz 14:25
ICSP: −2x + 3 jest funkcją liniową.
Liczymy jej miejsce zerowe:
−2x + 3 = 0 ⇔ 2x = 3 ⇔ x = 1,5
Rysujesz funkcję liniową −2x + 3. Przedział x∊ (−∞;1,5> leży nad osią OX dlatego nie musisz go
odbijać
Przedział x ∊ <1,5;+∞) leży pod osią OX i odbijasz go względem tej osi.
W ten sposób powstaje wykres funkcji |−2x+3|. Na sam koniec podnosisz go o 1 jednostkę w górę.
Ponieważ wszystko leży nad osią OX nie musisz już nic odbijać.
3 wrz 14:30
majkaa: dziękuje, już wszystko jasne
3 wrz 14:37