| x2−1 | |
+|1−x|, x∊(−∞,−1) | |
| |x|−1 |
| x2−1 | |
+|1−x|= ![]() | |
| |x|−1 |
Pokaże na przykładzie:
Rysujemy funkcje na wykresie pod wartością bezwzględną i zaznaczamy ich miejsca zerowe na
wykresie.
x+1=> x=−1
3+3x=>x=−1
Tutaj akurat funkcje mają to samo miejsce zerowe co dla nas lepiej
Interesuje nas przedział
<−1, +∞)
Jak widzimy od<−1 +∞ funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
Jeśli przyjmuje dodatnie to opuszczamy wartość bezwzględną bez zmiany znaków:
2|x+1|−|3+3x| => 2(x+1)−(3+3x) => 2x+2−3−3x => −x−1 => −(x+1)
Odp. Rozwiązaniem tego działania jest −(x+1).
Zobaczmy jeszcze inny przykład.
| x2−1 | |
+|1−x| | |
| |x|−1 |
Miejsca zerowe:
1−x => x=1
x => x=0
widzimy, że w (−∞,−1) przyjmują wyłącznie wartości ujemne, więc przed wartościamy bezwzględnymi
dajemy minusy i likwidujemy wartośći.
| x2−1 | (x−1)(x+1) | x−1 | |||
−(1−x)= | −(1−x)= | −(1−x)=−(x−1)−(1−x)=−x+1−1+x=0 | |||
| −x−1 | −(x+1) | −1 |
Ale z tym przykładem co podałem to rozwiązałeś źle,
ale już się z nim uporałem i pytałem na innym forum czy zrobiłem dobrze. W nim powinno wyjść
2(1−x) gdzieś się pomyliłeś zapewne.
Ale dziękuje za odp, pozdrawiam.