Dana jest funkcja określona wzorem:
a) f(x) = 2x − 3
b)f(x) = − 12 + 1
| ⎧ | −2x + 1, x∊1 | ||
| c) | ⎨ | 2, −1≤x≤1 | |
| ⎩ | 2x+1, x>1 |
:
| ⎧ | −2x+1, x∊1 | |
| ⎨ | 2, −1≤x≤1 | |
| ⎩ | 2x+1, x>1 |
Ok, zrobiłam sobie przykład c, wybrałam liczby z przedziałów, które zostały podane, i rysuję
punkty na tym samym wykresie? Bo resztę zadania umiem zrobić, chodzi mi tylko o początek
Dzięki za pomoc.
c)
rysujemy wykres częściami
1) f(x)= −2x+1 dla x€( −∞, −1) −−−− wykresem jest półprosta bez początku
znajdujemy kilka punktów dla tej półprostej
x= −1 to y= −2*(−1)+1= 2+1=3 ( −1, 3) −− ten punkt nie należy do wykresu
x= −2 y= −2*(−2)+1= 4+1=5 ( −2, 5) −−− ten należy
x= =3 y= −2*(−3)+1= 7 (−3, 7) −−− należy
itd
2/ dla x€<−1,1> f(x)= 2 −−− to funkcja stała
wykresem jest odcinek o końcach w punktach ( −1,2) (1, 2)
3) dla x>1 f(x)= −2x+1 ( wykresem jest półprosta bez początku
znajdujemy kilka jej punktów
x=1 to y= −2x+1= .......
x= 2 to y= ....
x= 3 y=.....
itd..
teraz odpowiedz na zadane pytania:
| 1 | ||
dla x = 2 | >1 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
to z podpunktu 3) f(2 | ) = −2(2 | )+1=...... | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
punkt (1, | ) ............ nie należy do wykresu | |
| 2 |