Algebra
Marlenka: Algebra
zad.
Znaleźć bazę przestrzeni R
3 zawierającej wektory: u=(6,−1,5), v=(−3,0,2).
Nie wiem czy dobrze robie: α(6,−1,5)+β(−3,0,2)+γ(a,b,c)=(0,0,0), tylko ze tu duzo niewiadomych
jest

Jest jakis krótszy sposob?
2 wrz 18:33
Trivial:
Jakiekolwiek 3 niewspółliniowe wektory mogą być bazą w R3.
Niech w = (a,b,c). Wektory u,v,w są współliniowe, jeśli:
| 6 −1 5 |
|−3 0 2 | = W = 0.
| a b c |
W = 0 − 2a − 15b − 0 − 3c − 12b = −2a −27b − 3c.
Wystarczy sprawdzić, kiedy to nie jest zerem.
Np. dla (a,b,c) = (1,1,1) mamy W ≠ 0.
2 wrz 18:48
Marlenka: Czyli za a,b,c moge podstawic dowolne liczby rzeczywiste by wynzacznik byl rozny od 0?
2 wrz 18:59
Trivial: Wydaje mi się, że tak.
2 wrz 19:01
Jack:
zgadzam się, jakiekolwiek liczby aby wyznacznik był ≠0
2 wrz 19:03
Marlenka: Dziekuje bardzo
2 wrz 19:04