Całka szczególna
Otaku: Rozwiąż:
y'*cosx+y=sincos2x y(0)=1
Poradzicie sobie?
2 wrz 17:03
Jack:
ta prawa strona ma tak wyglądać?
2 wrz 17:21
Otaku: Niestety
2 wrz 17:35
Jack:
sorry, że pytam ale różne osoby tu zapisują przykłady. To ma być sinus kwadratu cosinusa x? A
może sin x * cos2x ?
2 wrz 17:42
Otaku: To pierwsze
2 wrz 17:55
Jack:
dużo liczenia....

Jednorodność jest jeszcze do przeżycia, za to niejednorodność to masakra
(chyba, że trzeba coś przekształcić, czego nie robię)
2 wrz 18:40
Trivial: Jack, zobacz co wychodzi na wolframie.

[kosmos]
2 wrz 18:42
Jack:
oo... widzę, że nawet jakbym policzył (i miał nieco inny wynik), nigdy był nie miał pewności że
policzyłem bez błędu, a brakuje przekształcenia
2 wrz 18:56
Trivial: Ja, próbując znaną mi metodą, zatrzymałem się na całce:
Jakieś pomysły jak ją rozwiązać?
2 wrz 18:58
Jack:
| | 2dt | | 1−t2 | |
ja bym dał może standardowe podstawienie t=tg x2, dx= |
| , cosx= |
| , |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
2 wrz 19:00
Jack:
ale ten uwikłany cos2x komplikuje sprawę...
2 wrz 19:01
Trivial: Wydaje mi się, że po prostu jest błąd w druku... (lub źle przepisane, lub coś w ten deseń).
2 wrz 19:03
Jack:
taa...
2 wrz 19:04
Otaku: Już pękacie?
A to miałem na egzaminie....
2 wrz 19:10
Trivial: To jest raczej nierozwiązywalne...
2 wrz 19:11
Trivial: Chyba, że interesuje cię postać całkowa...
2 wrz 19:12
Otaku: całka szczególna...
2 wrz 19:18
Jack:
przemyślę jak będę miał więcej czasu (po filmie

)
2 wrz 19:19