.
bigL: uzupełnij zapisy wg wzoru:
| | ⎧ | 3−2x jeśli 3−2x≥0 | |
| |3−2x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −3+2x<0 jeśli 3−2x<0 | |
| | ⎧ | 3−2x jeśli x≤ 3/2 | |
| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x−3 jeśli 2x−3>3/2 | |
i tu poniżej dobrze ?
| | ⎧ | x+2 jeśli x+2 ≥0 | |
| a)|x+2|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x−2 jeśli −x−2<0 | |
| | ⎧ | x+2 jeśli x≥−2 | |
| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x−2 gdy x>−2 | |
wiem że proste ale chciałem się upewnić
2 wrz 16:44
Jack:
po wyrazie "jeśli" w nierówności w drugim wierszu zmienia się (w stosunku do do pierwszego
wiersza) TYLKO znak (a wyrażenie pozostaje takie samo).
2 wrz 16:45
bigL: tzn masz na myśli że to x−2 powinno być czy chodziło o znak w sensie większy/mniejszy czy też
mam przepisać x+2 w drugim wierszu a zmienia się tylko znak nierówności większy/mniejszy ?
2 wrz 17:24
Jack:
druga sugestia: przepisujesz x+2 i zmieniasz nierówność.
Definicji jest taka:
| | ⎧ | a dla a≥0 | |
| |a|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −a dla a<0 | |
Zauważ, że
−a występuje tylko raz.
2 wrz 17:29
Artur: x∊<−5,6>⇔
4 paź 15:16