??
Patryk:
podobno to równanie mozna przekształcic do postaci
2x−1=x
2
−x
2+2x−1=0
| | 1 | |
ale xo wtedy dzieje sie nam z x w mianowniku |
| dlaczego znika |
| | x | |
i dlaczego całego równania nie mnozymy przez x tylko =x/*x
2 wrz 15:10
ICSP: 
zakładam że równanie to: D: x∊ R\{0}
| | 1 | | 1 | |
2x − |
| = x ⇔ x − |
| = 0 //*x |
| | x | | x | |
x
2 − x = 0 ⇔ (x−1) = 0 v x = 0 ⇔ x= 0 v x = 1 z czego x = 0 jest sprzeczne czyli jedynym
rozwiązaniem jest x = 1
2 wrz 15:14
Patryk: wynik dobry ale dlaczego zrobiłeś to inaczej ?, nie odpowiedziales na moje pytania
2 wrz 15:17
ICSP: odpowiedziałem :

?
nie rozumiem ich.
| | 1 | |
2x − |
| = x nie można przekształcić do postaci −x2 + 2x − 1 |
| | x | |
2 wrz 15:18
Patryk: w szkolei tak przekształciliśmy napewno nie mozna ? rozwiązaniem tego−x2 + 2x − 1 rónania też
jest x=1
2 wrz 15:23
ICSP: | | 1 | |
2x − |
| = x przemnażam wszystko przez x : 2x2 − 1 = x2 ⇔ x2−1 = 0 ⇔ (x−1)(x+1) = 0 . No |
| | x | |
i błąd wkradł się w moje rozwiązanie gdyż są dwa dobre rozwiązania: x = 1 oraz x = −1.
Jednak zakładam że po prostu źle przepisałeś.
| | 1 | |
2 − |
| = x ⇔ 2x − 1 = x2 ⇔ x2 − 2x − 1 = 0 ⇔ (x−1)2 = 0 |
| | x | |
2 wrz 15:26
Patryk:
2x−1=x
2
−x
2 + 2x − 1=0
te obliczenia sa złe
2 wrz 15:27
2 wrz 15:29
Patryk: | | 1 | | 1x | |
− |
| * x = − |
| =−1 dobrze to jest ? |
| | x | | x | |
2 wrz 15:37
Patryk: ?
2 wrz 15:44
Patryk: ?
2 wrz 15:52
Patryk: dzięki już rozumie
2 wrz 16:57