silnia
KALORYFER: Wykaż,że 16! (silnia)
jest podzielne przez 215
2 wrz 14:46
rumpek:
1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*12*13*14*15*16 =
= 1 * 2
1 * 3 * 2
2 * 5 * 3 * 2
1 * 7 * 2
3 * 9 * 5 * 2
1 * 11 * 2
2 * 3 * 13 * 2
1 * 7 * 15 *
2
4 =
= (1*3*5*3*7*9*5*11*3*13*7*15)
Sumuj teraz wszystkie: 2 napiszę to:
2
1 * 2
2 * 2
1 * 2
3 * 2
1 * 2
2 * 2
1 * 2
4 = 2
1 + 2 + 1 + 3 + 1 + 2 + 1 + 4 = 2
15
Otrzymujemy więc:
2
15(1*3*5*3*7*9*5*11*3*13*7*15)
Zatem jest podzielne
2 wrz 15:02
KALORYFER: dzięki

a jest na to inny sposob?
2 wrz 15:05
Eta:
narazie to kaloryfery są zimne
2 wrz 22:29
b.: ,,a jest na to inny sposob?'' :
1. można trochę mniej nawypisywać
2. jest też gotowy wzór na maksymalny wykładnik p, dla którego 2p jeszcze dzieli n!, ale w
przypadku tego zadania lepiej chyba liczyć bezpośrednio
2 wrz 23:12
ICSP: Eta jemu chyba nie o taki kaloryfer chodziło
3 wrz 13:09