Zadanie 14 (matura próbna, czerwiec 2004)
MaTuRa: Dane są wielomiany Q(x)=x3−x2+2 i S(x)=−2x2−2x+4.
a)Sprawdź czy liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu Q(x).
b) Wielomian P(x) jest sumą wielomianów Q(x) i S(x). Rozłóż wielomian P(x) na czynniki liniowe
2 wrz 12:10
sushi_ gg6397228:
a) sprawdz czy Q(2) =0
b) wykonaj dodawanie a potem metoda grupowania sie kłania
2 wrz 13:08
MaTuRa: nie wiem o co chodzi z tymi czynnikami liniowymi
2 wrz 15:05
Eta:
czynniki liniowe ,to czynniki stopnia pierwszego ze względu na "x"
b) P(x)= x3−3x2+2x+6 = x2(x−3) −2(x−3)= (x−3)(x2−2)= (x−3)(x−√2)(x+√2)
2 wrz 16:29