pomocy
agisowa: udowodnij że ∑ (n, k=0) n po k = 2n
1 wrz 17:00
Jack:
wsk. rozpisz 2n=(1+1)n z dwumianu Newtona.
Można też udowodnić kombinatorycznie...
1 wrz 17:05
agisowa: ok ok już rozumiem. Dziękuje
a jak znaleźć współczynnik liczbowy przy x10 y4 w rozwinięciu dwumianu (x+y)14?
1 wrz 17:27
agisowa: (x+y)14
1 wrz 17:28
Jack:
| | | |
przyjrzyj się dwumianowi... zobacz jak się mają potęgi przy x i y do wyrażenia | . |
| | |
1 wrz 17:29
Jack:
| | | |
albo tutaj zapiszę (x+y)n=∑k=0n | x n−ky k. Teraz widać  |
| | |
1 wrz 17:33
agisowa: powinno k wyjsc 4 a ten wspolczynnik 1001?
1 wrz 17:42
Jack:
dokładnie tak.
1 wrz 17:45
agisowa: skoro nam tak dobrze idzie to moze jakas podpowiedz do zadania :
który wyraz rozwinięcia dwumianu zawiera a i b w tej samej potędze :
( √a/{b} + √b/{a} ) 21
tylko w nawiasie pierwszy pierwiastek jest sześcienny a w drugim √a jest sześcienny
1 wrz 17:57
1 wrz 18:08
agisowa: nie nie przepraszam mam problemy z pisaniem tego
napisze slownie :
pierwsza liczba w nawiasie to pierwiastek sześcienny z ułamka a / pierwiestek z b.
natomiast druga liczba to pierwiastek z ułamka b / piewiastek szescienny z a
1 wrz 18:15
Jack:
Tak to będzie szło?
1 wrz 18:23
Jack:
Jesli tak, to
| | a1/3 | | b1/2 | |
=( |
| + |
| )21=
|
| | b1/6 | | a1/6 | |
| | a1/3 | | a−1/6 | |
=( |
| + |
| )21=
|
| | b1/6 | | b−1/2 | |
| | | | a1/3 | | a−1/6 | |
= | ( |
| )21( |
| )0+...
|
| | | b1/6 | | b−1/2 | |
Podstaw do wzoru (do dwumianu) i ułóż równanie wykorzystując wykładniki (oraz symbol "n" i
"k"). Pamiętaj jednak o kolejności wykonywania działań
1 wrz 18:27