Ekstrema
Ona: Mam ekstremem lokalne dwóch zmiennych x
3−2y
3−3x+6y
policzyłam pochodne po x i po y potem układ równań i wyszło mi ze x−1 lub x=−1 oraz y=1 lub
y=−1 i jak mam te współrzedne razem spiąć bo moge ze np punkt bedzie (1,−1) moze byc (1,1)
itd Skąd mam wiedzieć jak to połaczyć
1 wrz 16:39
Ona: Wiem ze trzeba było wziąsć na przemian (−1,1) i (−1,1) bo sobie sprawdziłam czy wyjdą
ekstrema ale dlaczego tam mam wziąść

?
1 wrz 16:55
Ona: Czy móglby mi ktoś powiedzieć na jakiej to zASADZIE DZIALA
1 wrz 20:02
sushi_ gg6397228:
normalnej
rozwiazujesz uklad rownan: dostajesz np:
x1= 1 i podstawiasz do drugiego rownania i obliczasz y1 i y2
potem wypisujesz druga mozliwosc o ile istnieje
x2= −1 i wyliczamy z drugiego rownania kolejne y1 i y2
1 wrz 20:36