zadanie
Karola: Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem:
| | 5x | |
f(x)= |
| |
| | 5x3 + 2x2 − 15x − 6 | |
Jak się wyznacza dziedzinę, całkiem zapomniałam
1 wrz 15:07
Patryk: rozwiązujesz równanie w mianowniku
1 wrz 15:08
Mateusz: W przypadku funkcji wymiernej mianownik musi być rozny od zera
1 wrz 15:08
1 wrz 15:14
Karola: x
2(5x+2)=0
x
2=0
x=0
5x+2=0
5x=−2 /5
coś takiego?
1 wrz 15:18
ICSP: 5x3 + 2x2 − 15x − 6 ≠ 0
1 wrz 15:20
Patryk: a 15x−6 ?
1 wrz 15:20
Karola: czyli jak mam to zrobic?
1 wrz 15:22
Patryk: znasz metoe grupowania wyrazów ?
1 wrz 15:22
Karola: ze niby jak?
1 wrz 15:24
ICSP: najpierw rozwiązujesz równanie:
| | 2 | |
5x3 + 2x2 − 15x − 6 = 0 ⇔ x = − |
| v x = √3 v x = −√3 ( sama sobie rozwiążesz). |
| | 5 | |
później piszesz dziedzinę: D: x ∊ R\{−
√3 ; −0,4 ;
√3}
1 wrz 15:24
Karola: ale jak mam to rownanie rozwiazac , wylaczyc przed nawias x?
1 wrz 15:26
1 wrz 15:27
Karola: | −2 | |
| mi wyszło ale tego drugiego nie mogę wyliczyć |
| −5 | |
1 wrz 15:28
ICSP: to policz jeszcze raz pierwsze i skorzystaj z przykładów w linku który ci podałem.
1 wrz 15:29
Karola: no to wiem o co w tym chodzi, ale nie mam pomysłu co przed drugim nawiasem wyłączyć, oo ile
mozna
1 wrz 15:29
ICSP: w pierwszym wyłączasz x2 w drugim −3
1 wrz 15:29
Karola: no właśnie

dzięki bardzo
1 wrz 15:31