rownoległa do prostej stycznej do paraboli
miki: Hej, może mi ktoś krok po kroku opisać jak zrobić to zadanie?
| | 1 | |
W którym punkcie prosta styczna do paraboli y= |
| x2 jest równoległa do prostej y=2x+3? |
| | 2 | |
Mamy współczynnik kierunkowy, ale jak znaleźć b i ten cały punkt styczności?
1 wrz 14:13
Trivial:
Zastanów się, czym − geometrycznie − jest pochodna funkcji.
1 wrz 14:20
miki: Nie bardzo kumam definicję, ale chodzi o istnienie stycznej punkcie x równym a?
1 wrz 14:40
miki: Czy to znaczy, że mam wstawić a za x i podstawić do wzoru paraboli?
1 wrz 14:44
miki: Jutro mam poprawkę z matematyki i jestem w strasznym stresie. Do wielu rzeczy doszłam
samodzielnie analizując przykłady i rozwiązując zadanaia, ale nie wszystko czaję.
Prawdopodobnie dostanę takie zadanie − które być może jest trywialne, ale matma to raczej nie
mój żywioł. Proszę cię bardzo o pomoc i wyrozumiałość...
1 wrz 14:54
1 wrz 14:56
miki: Im większa wartość a, tym bardziej stroma prosta, współczynnik kierunkowy prostej stycznej mam,
wynosi 2. Wzór prostej stycznej to y=2x+b
| | 1 | |
Jak tylko znajdę b, porównam parabolę z prostą styczną |
| x2=2x+b i mam punkt styczności. |
| | 2 | |
Skąd wziąć y i b? Bo żeby policzyć b muszę wstawić y, a, x, prawda? Trzeba policzyć pochodną w
punkcie przecięcia z osią x czy co...?
1 wrz 15:41
Trivial:
Pochodna funkcji w punkcie x
0 jest współczynnikiem kierunkowym stycznej do tej funkcji w
punkcie x
0.
f'(x) = x ← to jest współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji.
Porównujesz współczynniki:
x = 2.
Już.

Nie potrzeba b.
1 wrz 15:44
miki: Chodzi o to, że f'(x)=a, więc x=2? Takie przekształcenie jakby... Do tej pory robiłam tylko
zadania z podanym x−em, a to taka wariacja na temat...Czyli teraz wstawiam sobie x=2 pod wzór
paraboli, otrzymuję drugą współrzędna y i wychodzi punkt styczności? Wykroczyło to poza moje
schematy myśli matematycznej, choć faktycznie proste.Uch...Dzięki serdeczne...
1 wrz 16:13