Wielomiany
MaTuRa: Punkty A=(2,13) i B=(−1,−5) należą do wykresu wielomianu W(x)=2x3−x2+bx+1. Oblicz a i b.
1 wrz 12:09
AS:
Podstaw W(x) = 13 , x = 2 i ponownie W(x) = −5 , x = −1
Rozwiąż układ równań i znajdziesz a i b.
1 wrz 13:00
MaTuRa: czy mógłby to zadanie ktoś rozwiązać ?
2 wrz 12:07
AS: A gdzie występuje a?
2 wrz 12:17
MaTuRa: nie mam pojęcia. To jest cały tekst zadania
2 wrz 12:23
MaTuRa: Pomoże ktoś
6 wrz 21:57
Gustlik: Punkty A=(2,13) i B=(−1,−5) należą do wykresu wielomianu W(x)=2x3−x2+bx+1. Oblicz a i b
Podpowiem:
W(2)=2*23−22+2b+1=16−4+2b+1=2b+13=13 (*)
W(−1)=2*(−1)3−(−1)2+b(−1)+1=−2−1−b+1=b−2=−5 (**)
z (*)
2b+13=13
2b=0
b=0
z (**)
b−2=−5
b=−3
Czyli brak rozwiązań albo błąd w treści, bo jeżeli w układzie równan jest więcej równań niż
niewiadomych, czyli "za dużo równań" to te same wartości niewiadomych powinny spełniac
wszystkie równania. A więc jak mamy dwa równania z tą samą niewiadomą, to ich wynik powinien
być taki sam, a nie jest.
7 wrz 01:09
MaTuRa: a=1 b=4 powinno wyjść ale właśnie nie chce
13 wrz 15:18
Kamil: BO żeś źle treść zadania przepisał xd tam ma być ax do 3 a nie 2x do 3

I wychodzi ładnie
25 wrz 22:52