Oblicz wartości m i n...
MaTuRa: Dane są wielomiany:
Q(x)=x4−8x3+22x2−24x+9 , P(x)=2x3−9x2+7x+6.
Oblicz wartości m i n, dla których wielomian
W(x)=x4+(m−4)x3−(2n+6)x2−38x−3
jest równy wielomianowi Q(x)−2P(x)
1 wrz 12:03
Gustlik: Wykonaj działanie Q(x)−2P(x), uporządkuj otrzymany wielomian i przyrównaj do siebie
współczynniki przy tych samych potęgach x, a potem rozwiąż otrzymany układ równań.
1 wrz 20:48
MaTuRa: przyznam się szczerze, że nie mam pojęcia o co chodzi
2 wrz 12:05
gienek: dlaczego 2 P
2 wrz 12:33
MaTuRa: nie mam pojęcia
2 wrz 12:37
Mirek: Q(x)−2P(x)= x4−8x3+22x2−24x+9 +2(2x3−9x2+7x+6)=x4−8x3+22x2−24x+9
+4x3−18x2+14x+12=x4−4x3+22x2−10x+21
stąd m−4=−4 ⇒ m=0 oraz 2n+6=22 ⇒n=8
2 wrz 12:41
MaTuRa: w książce mam podane inne wyniki
2 wrz 12:44
gienek:
JA NIE CHCĘ ROZWIĄZANIA
CHCĘ WIEDZIEĆ DLACZEGO TYLKO JEST TAM DWA
2 wrz 12:46
gienek: DOBRA JUŻ WIEM ALE ZE MNIE GAPA .... UUUU SZKODA GADAĆ ...
2 wrz 12:48
MaTuRa: hehe
2 wrz 12:59
MaTuRa: To pomoże ktoś rozwiązać poprawnie
6 wrz 21:52
krystek: Nie chce mi sie przeliczać ,spróbuj sam .Podpowiem Mirek w poście z 2 września liczył
+2P(x) a winno być −2P(x)
6 wrz 21:58
MaTuRa: Nie mogę nigdzie tego znaleść. Jak obliczyć te wartości ?
9 wrz 09:53
krystek: Jeszcze raz podstaw Q(x)−2P(x)=x4−8x3+22x2+24x+9 − 2(2x3−9x2+7x+6)=...
i porównaj z W(x) muszą być odpowiednio równe współczynniki przy tej samej potędze !
9 wrz 10:28
MaTuRa: Nadal nie umiem tego obliczyć
13 wrz 15:07