Układ równań Proszę...
Hh: Mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć jak to rozwiązać zeby się nie pogubić:
x2+y(y+4)=0
x(y+2)=0
1 wrz 10:37
Hh: wiem ze z tego drugiego rówanania wyjdzie x=0 i y=−2 bo porównałam do zera
1 wrz 10:39
ICSP: najpierw analiza drugiego równania:
x(y+2) = 0 ⇔ x = 0 v y+2 = 0 ⇔ x= 0 v y = −2.
Teraz podstawiamy kolejno x do pierwszego ównania:
0 + y(y+4) = 0 ⇔ y = 0 v y = −4
teraz podstawiamy y = −2 do pierwszego równania:
x2 − 4 = 0 ⇔ (x−2)(x+2) = 0
Otrzymaliśmy 4 możliwe rozwiązania:
x = 0 y = 0
x = 0 y = −4
x = 2 y = 0
x = −2 y = 0
1 wrz 10:52