zespolone
Marlenka: Pytanie/ liczby zespolone
Mam pytanie czy jak mam takie rownanie: 4z=i|z|(z
−)
2 (to z
− to z sprzezone

) to moge to
rozpisac tak: 4re
iα=1*e
i*0*r*r
2*e
−i2α, czy mam to rozbic na przypadki ze wzgledu na
wartosc bezwzgledna gdzie z>0 lub z<0, tak samo w tym przykladzie: |z
2−1|=1 rozbic tak:
z
2−1=1 lub z
2−1=−1, czy ta wartosc bezwzgledna traktowac jako promien tej liczby w wartosci
bezwz.?
1 wrz 10:25
sushi_ gg6397228:
z=a+bi
z−= a−bi
|Z|=√a2+b2
rozpisac
1 wrz 10:26
Marlenka: 4z=i|z|(z−)2: to jak to rozpisze to mam: 4a−2ab
√a2+b2+(4b−
√a2+b2a
2−
√a2+b2b
2)i=0
no i Rez=0 i Imz=0 tylko ze mi wychodza kosmiczne liczby

nie da sie tego prosciej np za
pomoca postaci wykladniczej?
1 wrz 10:38
sushi_ gg6397228:
4a +4bi = i(√a2+b2)(a2−b2 − 2abi) −−> takie to troche dziwne wychodzi
1 wrz 11:19
Marlenka: no wiem wlasnie tylko ze ja nie wiem co mam z tym zrobic
1 wrz 11:35
sushi_ gg6397228:
mozna cos pogrupowac
2a(1−b
√a2+b2) = 0 wiec 2a=0 lub .... =0
| | 1 | |
(1−b√a2+b2)=0 <==> √a2+b2= |
| i podstawiamy do |
| | b | |
4b=
√a2+b2(a
2−b
2)
1 wrz 12:05
Marlenka: ok z tego to juz mi wyszlo dzieki
1 wrz 13:01