Rozkład na czynniki:)
Pepsi2092: Pisze z ogromna prośbą, która jest związana z tym, żeby ktoś mi wytłumaczył jak rozłożyć na
czynniki następujące wyrazenia:
a4−b4=
a2+b2−c2−2ab=
a4+b4=
W sumie ten pierwszy to wiem jak zrobic ale proszę krok po kroku o wyjasnienie.
31 sie 22:27
Eta:
a4−b4=(a2−b2)(a2+b2)=(a−b)(a+b)(a2+b2)
a2−2ab+b2 −c2=(a−b)2−c2=(a−b+c)(a−b−c)
a4+b4+2a2b2−2a2b2=(a2+b2)2−(√2*ab)2=(a2+b2−√2*ab)(a2+b2+√2*ab)
31 sie 22:36
Pepsi2092: Dzieki wielkie Eta. postaram się sam do wszystkiego dojsć, skąd się poszczególne rzeczy
wzięły. Pzdr
31 sie 22:40
Eta:
powodzenia
31 sie 22:47