kład równań
tomek: Układ równań
3x2+6xy−6y−15=0
3x2−6x−6y−15=0
31 sie 20:59
Vax: Odejmij stronami, coś fajnego powinieneś dostać.
31 sie 21:11
tomek: NIe umiem odejmowac stronami

ciężko sie przyznać ale nie
31 sie 21:12
Vizer: Co tu nie umieć, najprościej mówiąc górę odejmujesz od dołu, i tyle.
31 sie 21:17
tomek: no to jak odejme mam 2y(x2+y)+5 a to chyba nie ma byc tak
31 sie 21:26
tomek: 2y(x2+1)+5
31 sie 21:26
x: czy mógłby mi również ktoś pomóc

3 krótkie przykładziki
31 sie 21:29
Vizer: 3x2+6xy−6y−15−(3x2−6x−6y−15)=0
3x2+6xy−6y−15−3x2+6x+6y+15=0
6xy+6x=0
6x(y+1)=0
6x=0 v y+1=0
x=0 v y=−1
31 sie 21:32
tomek: A no chyba ze tak ^^ teraz to rozumiem..
31 sie 21:36
tomek: a jak mam np takie równanie:
6xy−3x2=0
3x2−4y3=0
jak robię to tym sposobem co u góry to wychodzą głupoty
31 sie 21:41
Vax: To teraz dodaj stronami..
31 sie 21:42
tomek: noi jak dodałem to wychodzi 6xy−4y3 podzieliłem przez 2 i tak żle wyszło
31 sie 21:46
Vizer: Ogólną zasadą w takich układach jest zobaczenie czy dodanie/odjęcie stronami coś nam skróci,
jeśli tak można spróbować i zobaczyć co wyjdzie, a jeśli nie próbować innymi metodami
rozwiązywania układów równań.
31 sie 21:47
Vizer: Dodając stronami otrzymujemy:
6xy−4y3=0
y(6x−4y2)=0
y=0 v 6x−4y2=0
y=0 v x=0
31 sie 21:50
tomek: a mógłbyś roziwązać ten co ostatnio napisałem bo ja juz sam nie wiem
31 sie 21:50
Vax: Vizer z tym x=0 to trochę przesadziłeś
31 sie 21:51
Vizer: Chyba coś mnie zaćmiło, bo nie mam pomysłu na rozpisanie 6x−4y
2=0
31 sie 21:56
tytus:
"Nie umiem odejmować stronami" − i to mówi podobno myślący człowiek po ponad 10 latach
uczenia się matematyki, wrrr.
3x2 + 6xy − 6y − 15 = 0
3x2 − 6x − 6y − 15 = 0
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6xy + 6x = 0
6x(y + 1) = 0
x = 0 lub y = −1
Dla x = 0: −6y − 15 = 0, y = ?
Dla y = −1: ?
31 sie 21:57
Vax: | | 2y2 | |
6x−4y2 = 0 ⇔ x = |
| i wstawiamy do jakiegoś równania. |
| | 3 | |
31 sie 22:00
Vizer: 6xy−4y
3=0
y(6x−4y
2)=0
y=0 v 6x−4y
2=0
Jeśli się nie pomyliłem nigdzie to chyba tak ma być
31 sie 22:06
tomek: 6xy−3x2=0
3x2−4y3=0
ale mi o to rówanie chodziło a stronami juz mi wczesniej wytłumaczyli
31 sie 22:06