Równanie różniczkowe
Lachu: Witam, mam problem z zadaniem różniczkowym
y'x−y2−y=0
doszedłem do tego że dxx=dyy2+y
dalej oczywiscie licze z tego całkę i wychodzi mi...
1yarctgyy=ln|x| +C
następnie mnoże razy tg i wychodzi
1y=tg(ln|x|+C) i chyba tutaj już źle bo wynik ma wyjść
y=Cx1−Cx
31 sie 19:53
Lachu: wystarczy drobna podpowiedź lub pokazanie błędu jaki popełniam
31 sie 19:54
Trivial:
| | dy | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫( |
| − |
| )dy = ... |
| | y2+y | | y | | y+1 | |
31 sie 20:00
Lachu: mogę wiedzieć z jakiej zależności skorzystałeś, dlaczego wzór 1aarctgxa+C byłby tutaj
złym rozwiązaniem
31 sie 20:04
Trivial:
To nie jest całka pod ten wzór. Rozłożyłem ułamek na ułamki proste.
Gdybyśmy mieli
| | dy | |
∫ |
| to co innego.  |
| | y2+1 | |
31 sie 20:06
Lachu: kurde, rzeczywiście nie pomyślałem kolejny raz

dziękuje
31 sie 20:08