Olimpiada Matematyczna
Vax: LXIII Olimpiada Matematyczna
Przed chwilą na stronie www.om.edu.pl ukazały się zadania, zachęcam wszystkich licealistów (i
gimnazjalistów

) do startu, link do zadań:
http://www.om.edu.pl/zadania/om/om63_1.pdf
Jednocześnie apeluję do użytkowników aby zapoznać się z tymi zadaniami i nie odpowiadać w
tematach w których ktoś będzie je dawał, próbując oszukiwać.
Życzę powodzenia i pozdrawiam!
31 sie 19:09
ICSP: :(( Pierwszy rok studiów jestem
31 sie 19:13
Vax: W sumie pierwsza seria 1 etapu już się skończyła, więc jak ktoś ma jakieś
pytania/wątpliwości/chce się pochwalić rozwiązaniem to może spokojnie pisać
5 paź 21:12
Grześ: Mnie np. interesuje sposób w jaki Ty,
Vax wykazałeś 2 zadanko z kwadratami liczb
całkowitych.
Ja napisałem dośc rozbudowany dowód i zastanawiam się czy czasem nie było krótszego sposobu
5 paź 21:14
Vax: 2x + 5y ma być kwadratem pewnej liczby całkowitej (tutaj naturalnej), niech to będzie jakieś
s, 2x+5y = s2, oczywiście lewa strona jest nieparzysta, więc s również musi być
nieparzyste. Na początku zauważmy, że x musi być parzyste, istotnie, jeżeli x=4k+1 to 2x +
5y = 24k+1 = 2*16k = 2 (mod 5), a 2 jest nieresztą kwadratową modulo 5 skąd sprzeczność,
jeżeli x=4k+3 to 2x+5y = 24k+3 = 8*16k = 8 = 3 (mod 5) ale 3 również jest nieresztą
kwadratową modulo 5, czyli x jest parzyste czyli dla pewnego naturalnego k, x = 2k. Zauważmy
teraz, że y musi być nieparzyste, istotnie, jakby było parzyste (dla pewnego n, y = 2n) wtedy:
2x+5y = 22k + 52n = 4k + 25n = 1k+1n = 2 (mod 3) skąd sprzeczność, bo 2 jest
nieresztą kwadratową modulo 3, czyli dla pewnego n, y = 2n+1. Musi zajść dla pewnego s
2x+5y = s2 ⇔ 22k + 5y = s2 ⇔ 5y = (s−2k)(s+2k)
Ale ((a,b) = nwd(a,b)):
(s−2k , s+2k) = (s−2k , 2k+1) = 1 (bo s−2k jest nieparzyste) czyli musi zajść:
s−2k = 1 ⇔ s=2k+1 oraz s+2k = 5y ⇔ 2k+1+2k = 5y ⇔ 2k+1+1 = 5y. Łatwo zauważyć, że
2x = 4 (mod 5) wtedy i tylko wtedy gdy dla pewnego a zachodzi x = 4a+2.
2k+1 + 1 = 5y, czyli 2k+1+1 = 0 (mod 5) ⇔ 2k+1 = 4 (mod 5) skąd k+1 = 4a+2 ⇔ k =4a+1,
ale wtedy:
2k+1+1 = 5y ⇔ 24a+2 = 5y−1 = 4(1+5+52+...+5y−1) /:4 ⇔ 24a = 1+5+52+...+5y−1,
ale y jest nieparzyste, więc po prawej stronie mamy nieparzystą sumę liczb nieparzystych, co
będzie nieparzyste, czyli lewa strona też ma być nieparzysta, skąd 24a= 1 ⇔ a=0 ⇒ k=1 czyli
w końcu x = 2k = 2, wtedy musi być y=1, skąd jedyną parą liczb całkowitych dodatnich
spełniających tezę jest para (x,y) = (2,1)
5 paź 21:26
Vax: A Ty w jaki sposób to robiłeś ?
6 paź 14:48
Godzio:
Heh, fajnie by było umieć ruszyć takie zadania
6 paź 14:56