??
Patryk: Czy metodą wyznaczników można rozwiązać równania takiego typu
31 sie 18:35
xXx: można
31 sie 18:49
Patryk: możesz podać jakiś odnośnik do strony gdzie jest rozwiązane zadanie tego typu
31 sie 18:52
Trivial: Poczytaj o wzorach Cramera, albo ogólnie o twierdzeniu Kroneckera−Capellego.
31 sie 18:55
ICSP: drugi tak. Pierwszy nie.
Pierwszy powinien rozwiązać Trivial. Poniewaz tam pewnie jedna zmienna jest parametrem a
on lubi sie tak bawić.
drugi rozwiązujesz następująco:
1. Wybieram dowolne dwa równania:
x+y = 5
x−y = 3
Rozwiązuje je wyznacznikami (zrobię to w pamięci aby nie tracić czasu i miejsca.
x = 4, y = 1
Teraz sprawdzam czy ta para liczb jest rozwiązaniem trzeciego równania:
4 + 1 = 2 . Sprzeczne.
Zresztą na oko widać że jest sprzeczne ponieważ:
x+y = 5
x+y = 2
Ewidentna oczywistość sprzeczności
31 sie 18:56
Patryk: dzięki za odp
31 sie 19:01
xXx: w pierwszym zauważ, że x+z=5−y oraz x+z=3+y a zatem 5−y=3+y ⇔ y=1 teraz można podstawić za y i
ostatecznie otrzymujemy x+z=4 co spełnia nieskończona ilość par liczb
31 sie 19:04
Trivial:
Pierwszy rozwiązuje się z twierdzenia Kroneckera−Capellego (wybiera się parametr i wszystko się
od niego uzależnia).
31 sie 19:06
Trivial:
To znaczy samo twierdzenie mówi nam o liczbie parametrów potrzebnych do jego rozwiązania... A
układ można rozwiązać jakkolwiek.
31 sie 19:08
ICSP: no Trivial zajmie się rozwiązaniem tego układu. Kolega wskazał metodę wyznaczników.
31 sie 19:11
Trivial:
Dla drugiego układu mamy:
[1 1]
A = [1 −1]
[1 1]
rz(A) = 2, bo np. det{1 1}{1 −1} ≠ 0.
[1 1 5]
U = [1 −1 3]
[1 1 2]
rz(U) = 3, bo wyznacznik główny = −2 +3 +5 +5 −2 − 3 = 6 ≠ 0.
rz(A) ≠ rz(U) ⇒ Układ jest nieoznaczony.
31 sie 19:15
ICSP: nieoznaczony? Chyba sprzeczny.
31 sie 19:17
31 sie 19:17
Trivial: Nieoznaczony, sprzeczny, whatever.

Nie ma rozwiązania.
31 sie 19:18
Trivial:
| ⎧ | x + y + z = 5 | |
| ⎩ | x − y + z = 3 |
|
Sprawdzamy czy da się rozwiązać:
Da się. Rozwiązanie zależne od jednego parametru.
Niech z = α, wtedy:
| ⎧ | x + y = 5 − α | |
| ⎩ | x − y = 3 − α |
|
Dodajemy stronami:
2x = 8 − 2α
x = 4 − α.
Odejmujemy stronami:
2y = 2.
y = 1.
A zatem rozwiązaniem układu jest:
31 sie 19:26
Trivial: Metoda wyznaczników w tym przykładzie jest nie potrzebna. Przykład za prosty.
31 sie 19:29