Równanie różniczkowe
Paula: Umiałby mi ktoś pomóc

?
y'+xy=xy
3
i co dalej mam zrobić

?
31 sie 16:40
Paula: pomoze ktos
31 sie 17:01
Paula: proszę
31 sie 17:26
Jack:
ktoś Ci już to robił...

PS przerzuć xy na prawą stronę i wyciągnij x przed nawias...
31 sie 17:48
Paula: Nie rozumiem... to znaczy tak że wyjdzie y'= x(y
3−y) ale co z tym dalej zamieniłam sobie y' na
| | dy | |
|
| i sobie pomnożyłam obustronnie przez dx i wyszło dy=x(y3−y)dx i teraz całki mam |
| | dx | |
policzyć a jeśli tak to z dy ok wiem ale z tego drugiego całke to nie mam zielonego pojęcia
jak policzyć hmm wymnożyć zeby było xy
3 i całke z tego i całke z xy ale i tak nie wiem o co w
tym chodzi
31 sie 18:18
xXx: y'+xy=xy
3
| 1 | | 1 | |
| ln|1−y2|−ln|y| = |
| x2 + C |
| 2 | | 2 | |
31 sie 18:59
tomek: a mógłby mi ktoś powiedzieć jak jest policzona ta 1 całka tzn z y
3−y

to jest jakiś wzór
31 sie 19:33
sushi_ gg6397228:
calka po y znowu źle policzona
y3−y=y(y2−1)=y(y+1)(y−1) i teraz rozłozyc na ułamki proste
31 sie 21:50