Skróć podane wyrażenie wymierne:
nicniekuamty: Skróć podane wyrażenie wymierne:
| x3+5x2 − x − 5 | |
| |
| x2 + 4x − −5 | |
31 sie 14:14
nicniekuamty: Jeden minus w mianowniku jest
31 sie 14:15
Vizer: | x2(x+5)−(x+5) | | (x2−1)(x+5) | | (x−1)(x+1)(x+5) | |
| = |
| = |
| =x+1 |
| x2−x+5x−5 | | x(x−1)+5(x−1) | | (x+5)(x−1) | |
31 sie 14:22
nicniekuamty: dzięki teraz to jest przejrzyste
31 sie 14:28
Eta:
przy założeniu : x≠ −5 i x≠ 1
31 sie 22:46
Vizer: No tak zapomniałem o założeniach, wakacje mi nie służą
31 sie 22:48
Eta:
za 300 dni będą następne
31 sie 22:49
Vizer: Nie ja jeszcze 30 dni wakacji, więc jeszcze trochę mi nie posłużą
31 sie 22:56