matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
gall_anonim:
Pole trójkąta adc jest równe 3 części pola trójkąta abc. Wykaż, że stosunek długości odcinków BD i DC jest równy 1:2.
31 sie 14:14
nicniekuamty:
to chyba coś z przekątnymi będzie
ale nie wiem
31 sie 14:40
Vax:
AD*CD*sinα
AD*BD*sin(180−α)
BD
2*
=
⇔ 2DC = BD ⇔
= 2
2
2
DC
31 sie 14:41