pomocy
pati: w okrąg o promieniu 5cm wpisano prostokąt którego boki są w stosunku 3:4. oblicz pole tego
prostokąta
31 sie 00:32
pati: jest tu ktoś jeszcze?
31 sie 00:39
xXx: Oznaczmy boki tego prostokąta jako 3x i 4x wtedy P=12x2 oraz (3x)2+(4x)2=25
31 sie 01:19
ICSP: przeciwprostokątna jest równa średnicy czyli dwóm promieniom.
Czyli przeciwprostokątna jest równa 10.
Są teraz dwa sposoby:
I. Twierdzenie Pitagorasa
(3x)2 + (4x)2 = 100
9x2 + 16x2 = 100
x2 = 4
x =2
boki 6,8,10
II Zależności w trójkącie egipskim
Tutaj bez liczenia możemy zapisać że boki mają długość 6,8,10.
31 sie 01:24