pytanie
tn: jeśli mam dane skonstruuj kąt tgx (za x jest oczywiście coś) ale problem w czymś innym: jest
jeszcze
i x ∊ (jakiś przedział − w zadaniach moich pokazane są przedziały ćwiartek), znaczy, że mam
narysować układ współrzędnych i w nim odpowiednio (odpowiedniej ćwiartce) rysować kąty

?
30 sie 19:39
tn: pomożecie?
30 sie 20:11
krystek: | | y | | 2 | |
Z def tgα= |
| i jeżeli masz tgα= |
| to zaznaczasz P( y=2 x=3 ) i masz ramie ruchome |
| | x | | 3 | |
kąta ,a początkowym jest dodatnia część osi OX . Poniewaz tg jest dodatni w IIIćwiartce w ięc
może być P(y=−2 x=−3) jeżeli masz zanaczyć kąt gdzie podano αe<0,360>
30 sie 20:22
tn: ja nie rozumiem jednej rzeczy:
co zmienia fakt, że alfa należy do danego przedziału?
30 sie 20:44
Eta:
| | 3 | |
jeżeli tgα= |
| to x= 2 i y=3 lub x=−2 i y= −3 czyli P(2,3) lub Q( −2,−3) |
| | 2 | |
stąd mamy dwa takie kąty:
α1 i α2 z I ćw. i III ćw.
30 sie 21:01
krystek: Ponieważ pytasz o ćwiartki ,to sa właśnie przedziały dla kątów i ćwiartka to katy (0:90) itd
| | 1 | |
Teraz jeżeli masz zaznaczyć np sinx = |
| to może być kąt 30 stopni lub 150 .czyli |
| | 2 | |
uwzględnić musisz dwie odpowiedzi .A jeżeli xe<0:90> to tylko jedna odp.
Nie wiem czy o to Tobie chodzi?
30 sie 21:05
tn: zadanie brzmi tak:
skonstruuj kąt α taki że:
| | 1 | |
tgα = 2 |
| i α ∊ (π, 1,5π) |
| | 3 | |
30 sie 21:57
xXx:

| | 1 | | 7 | |
tgα= 2 |
| = |
| , α∊(180o, 270o) |
| | 3 | | 3 | |
30 sie 22:09
tn: jeszcze jedna kwestia:
jeśli mam rysować w pierwszej ćwiartce to rysuję standardowe położenie, ale jak te trójkąty
rysować w innych ćwiartkach?
30 sie 23:38
xXx: jakie trójkąty?
31 sie 01:24
krystek: Masz przez Etę i xXx wszystko pięknie zobrazowane. Musisz opanować znaki funkcji w
poszczególnych ćwiartkach na podstawie def funkcji tryg dowolnego kąta.
31 sie 14:57
tn: dalej nie rozumiem, jaka jest zasada przy tego typu zadaniach?
jak użyć cyrkla do takiej konstrukcji ?
31 sie 16:07
krystek: Cyrkla uzywasz przy konstrukcji wartości sin i cos danego kąta .
| | y | | 1 | |
Sinx = |
| i jeżeli sinx= |
| To kreślisz okrąg którego r=2 następnie prostą y=1 i |
| | r | | 2 | |
| | 1 | |
masz kąty w I i II ćwiartce,które odpowiadają wartości sinx= |
| |
| | 2 | |
31 sie 19:59
tn: ok, a co jeśli pojawi się niewymierny pierwiastek?
1 wrz 18:06
krystek: A √2 √3 potrafisz znaleźć konstrukcyjnie? Myślę ,że tak !
1 wrz 20:47
tn: ogromne dzięki za pomoc,
rozumiem, że cos i sin muszę kreślić okrąg cyrklem. zaś dla tg i ctg muszę szukać punktów?
3 wrz 19:59