matematykaszkolna.pl
pytanie tn: Witam, mam takie pytanie, wszyscy znamy wykresy sin cos tg i ctg. ja je dopiero poznaję, i teraz mam pytanie, czy skądś wynika jak rysować wykres sin tg ctg i cos, czy po prostu muszę zapamiętać, jak wyglądają te wykresy, zapamiętać ich miejsca zerowe itd?
30 sie 19:37
krystek: A znasz już wzory redukcyjne? bardzo ładnie kreśli sie wykresy przy pomocy koła trygonometrycznego,ale nie wiem na jakim etapie jesteś.
30 sie 19:57
tn: o właśnie, jak mógłbyś mi opisać co to to koło, i wyjaśnić w jaki sposób mogę go użyć
30 sie 20:10
krystek:
 y x x 
z def funkcji tryg dowolnego kąta .Sinx=

cosx=

tg{y}{x} ctg

.
 r r y 
Np. dla f sin rysujesz układ współrzędnych i rysujesz koło o r=2 ze środka układu . Kąt 0stopni wartość sinx=0 bo y=0 (z def) zwiększasz kąt r zostaje takie samo a y rośnie i przy kącie 90 stopni y=r imasz wartość sin90=1.w starych podręcznikach jest to ładnie pokazane .Mam kłopoty z umieszczeniem ilustracji tego ,stąd nie wiem czy wyjaśnienia są czytelne dla Ciebie.
30 sie 20:33
Trivial: rysunekMetoda koła jednostkowego.
30 sie 22:56
Trivial: Aha, i te czerwone punkty w środku koła to tylko przybliżenie, żebym wiedział jak mniej więcej rysować. emotka Zielony i różowe punkty są dokładne.
30 sie 23:21
krystek: Jak mi przykro ,że nie umię tak pięknie zilustrować −już nie te lata nie ten wiek. Nie znam programu . Pozdrawiam
31 sie 15:04