pytanie
tn: Witam,
mam takie pytanie, wszyscy znamy wykresy sin cos tg i ctg.
ja je dopiero poznaję, i teraz mam pytanie, czy skądś wynika jak rysować wykres sin tg ctg i
cos, czy po prostu muszę zapamiętać, jak wyglądają te wykresy, zapamiętać ich miejsca zerowe
itd?
30 sie 19:37
krystek: A znasz już wzory redukcyjne? bardzo ładnie kreśli sie wykresy przy pomocy koła
trygonometrycznego,ale nie wiem na jakim etapie jesteś.
30 sie 19:57
tn: o właśnie, jak mógłbyś mi opisać co to to koło, i wyjaśnić w jaki sposób mogę go użyć
30 sie 20:10
krystek: | | y | | x | | x | |
z def funkcji tryg dowolnego kąta .Sinx= |
| cosx= |
| tg{y}{x} ctg |
| .
|
| | r | | r | | y | |
Np. dla f sin rysujesz układ współrzędnych i rysujesz koło o r=2 ze środka układu .
Kąt 0stopni wartość sinx=0 bo y=0 (z def) zwiększasz kąt r zostaje takie samo a y rośnie i przy
kącie 90 stopni y=r imasz wartość sin90=1.w starych podręcznikach jest to ładnie pokazane .Mam
kłopoty z umieszczeniem ilustracji tego ,stąd nie wiem czy wyjaśnienia są czytelne dla Ciebie.
30 sie 20:33
Trivial:

Metoda koła jednostkowego.
30 sie 22:56
Trivial: Aha, i te czerwone punkty w środku koła to tylko przybliżenie, żebym wiedział jak mniej więcej
rysować.

Zielony i różowe punkty są dokładne.
30 sie 23:21
krystek: Jak mi przykro ,że nie umię tak pięknie zilustrować −już nie te lata nie ten wiek. Nie znam
programu .
Pozdrawiam
31 sie 15:04