Całka z logarytmem
Paula: ∫(lnx)
2 Jak to trzeba trzeba rozwalić przez części

30 sie 19:21
sushi_ gg6397228:
wskazówka
u= (ln x)2 v'= 1
30 sie 19:28
Paula: a ile wyniesie pochodna z (lnx)
2 bo z 1 wyjdzie x i wtedy sobie juz powinnam poroadzic po z ln
30 sie 19:33
Paula: pomóżcie
30 sie 19:38
sushi_ gg6397228:
a tutaj jest funkcja zlozona−−> albo ze zlozonej albo z iloczynu
(lnx)2= ln x * ln x
30 sie 19:39
30 sie 19:39
Paula: | | 1 | |
∫ln2xdx= | u= (lnx)2 v=1 | = lnx2x−∫2ln |
| x = lnx2x−2∫lndx=lnx2x−2 |u=lnx |
| | x | |
|du=dx v=x |
= lnx
2 x − 2(xlnx−∫dx)=lnx
2x−2(xlnx−x+C)= ln x lnx x −2xlnx +2x +C
30 sie 20:01
Paula: CO ja żle zrobiłam ze taki sdziwny wynik mi wyszeł mógby mnie ktoś naprowadzić z tym
30 sie 20:02
rtgrtrtrtr: = 2lnx *1/x
taka odpowiedz na 100%
1 wrz 17:20
Jack:
powyższy wynik Pauki jest ok.
...=x(ln2x −2lnx+2) +C
1 wrz 17:25