Całki obliczanie objętości
Paula:

Mam prośbę mógłby mi ktoś powiedzieć jaka będzie funkcja z góry a jaka z dołu dla zadania o
treści:
Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu krzywej y=lnx dookoła osi OX dla x od 1 do e
Narysowałam to i wyszło mi cos takiegox
Sorki za brzydki rysunek ale to tylko tak dla orientacji
No wiec organiczenie z góry to bedzie lnx a z dołu to −lnx

?
30 sie 18:56
AS: A po co ograniczenia z góry czy z dołu.
Ograniczenia na osi Ox to x1 = 1 i x2 = e
Wzór potrzebny do obliczenia objętości to
V = π∫x1x2 y2dx
30 sie 19:04
Paula: a jak bedzie wygładał wynik całki lnx podniesiony do kwadratu
30 sie 19:08
AS: J = ∫(lnx)
2dx
u = (lnx)
2 dv = dx
J1 = u*v − ∫vdu = x*(lnx)
2 − 2∫lnxdx = x(lnx)
2 − 2J2
J2 = ∫lnxdx
u = lnx dv = dx
du = dx/x , v = x
J2 = xlnx − ∫x*dx/x = xlnx − x
J = x(lnx)
2 − 2(xlnx − x)
j = x(lnx)
2 − 2xlnx + 2x
30 sie 19:54
Ewelina: Czy ktoś potrafi obliczyc objetosc bryly ograniczonej krzywymi z= x2 + y2 − 2 i z={x2 +
y2}
6 wrz 21:24
Krzysiek: może i by ktoś potrafił ale jaki ma wzór druga krzywa?
6 wrz 21:26
Ewelina: Czy ktoś potrafi obliczyc objetosc bryly ograniczonej krzywymi z= x2 + y2 − 2 i
z=pierwiastek(x2+y2)
6 wrz 21:26
Ewelina: dasz rade?
6 wrz 21:28
Ewelina: z=
√x2 + y2
6 wrz 21:29
Krzysiek: przejdź na współrzędne biegunowe i zrzutuj tą bryłę na płaszczyznę OXY
6 wrz 21:30
Ewelina: a jesteś mi to w stanie rozwiązać i przesłać to zadanie? bo jak mam to sama rozwiązać to
ciężko, a mając już rozwiązane prędzej zrozumiem jak się je dokładnie robi.
6 wrz 21:32
Krzysiek: x=rcosδ
y=rsinδ
|J|=r
objętość tej bryły to:
∫02π (∫02 (r−r2 +2)r dr )dδ
6 wrz 21:33
Ewelina: i teraz przez to r wymnozyc i obliczyc całke pierwsze po dr?
6 wrz 21:38
Krzysiek: tak, możesz też zauważyć, że zmienne są rozdzielone i całkę podwójną zamienić na iloczyn tych
całek
6 wrz 21:39
Ewelina: ale z tej całki po dr wyszło mi 8/3 także jak mam ją podstawić pod dδ?
6 wrz 21:45
Ewelina: nic z tego dobrego nie wyjdzie
6 wrz 21:46
Krzysiek: napisałem, że zmienne są rozdzielone i z tej całki po 'dr' właśnie musiała wyjść stała
a przecież ∫02π 8/3 dδ =8/3 *2π
6 wrz 21:47
Ewelina: i to jest juz wszystko tak?
6 wrz 21:50
Krzysiek: jeżeli dobrze policzyłaś całkę to tak.
6 wrz 21:51
Ewelina: a mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć skąd wzieły się takie granice całkowania? całka po 'dδ' chyba
zawsze będzie od 2π do 0 tak? a ta granica po całce 'dr'?
6 wrz 21:53
Krzysiek: jak zrzutujesz ta bryłę na płaszczyznę OXY to wyjdzie koło o promieniu r=2
stąd r∊[0,2]
lub: porównujesz ze sobą równania tych krzywych czyli:
√r2 =r2 −2
r≥0 czyli:
r=r2 −2 i wyliczasz
6 wrz 21:59
Krzysiek: a funkcja podcałkowa jest taka, ponieważ
z=√x2 +y2 przyjmuje większe wartości od z=x2 +y2 −2 w tym kole o promieniu 2
stąd: r−(r2 −2)
i poza nawiasem jest jeszcze 'r' i to jest jakobian
6 wrz 22:00
Ewelina: narazie to jakoś ciężko mi to zrozumieć, ale na spokojnie może się uda. DZIĘKUJE ZA POMOC !
6 wrz 22:05
NK: A jesteś pewny że tam w całce po dr będzie przedział od 0 do 2 a nie do √2 ?
6 wrz 22:12
Krzysiek:

najważniejszy jest rysunek
oczywiście to jest jakby spojrzenie z boku, np. czerwony wykres to stożek (z=
√x2 +y2 )
a niebieski to paraboloida z=x
2 +y
2 −2
a szary okrąg to rzut na płaszczyznę OXY
6 wrz 22:15
Ewelina: Dziękuje !
6 wrz 22:26