równanie płaszczyzny - wynik
monia: Znaleść równanie płaszczyzny H przechodzącej przez punkt P(1, 3, 5) i zawierającą prostą
| | x − 1 | | y | | z + 5 | |
L: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | −3 | |
wektor PA = [0, −3, 0]
u x v = [9, 0, −6]
Po podstawianiu wyszło mi że płaszczyzna wynosi 9x − 6z + 21 = 0
Czy dobrze zrobiłam
30 sie 17:17
monia: Jest jakiś zdolniacha co może mi powiedzieć czy jest to dobrze?
30 sie 17:32
monia: up
30 sie 18:54
AS: Wektor PA = [0,−3,−10]
Wynik końcowy: 39x − 20y + 6z − 9 = 0
30 sie 21:05
monia: 5−5=0 Skąd te 10
30 sie 21:34
sushi_ gg6397228:
a jak wyliczylas
−3 −−>co od czego odjełaś

jak na to sobie odpowiesz to juz bedziesz
wiedziala
30 sie 21:37
monia: ups wybaczcie panowie

Szczególnie chodziło mi czy dobrze wykonuje zadanie
A te zdanie jak zrobić
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt M(1,4,−2) i prostą
| ⎧ | x + 2y − z + 8 = 0 | |
| ⎩ | x − y + 1 = 0 |
|
30 sie 21:45
monia: Pomóżcie panowie
30 sie 22:58
Trivial:
Najprościej chyba wyliczyć dwa punkty na prostej, obliczyć wektory i pomnożyć wektorowo.
Weźmy x = 0, wtedy:
y = 1
z = 10
P = (0, 1, 10)
Weźmy y = 0, wtedy:
x = −1
z = 7
Q = (−1, 0, 7)
PM = (1, 3, −12)
QP = (1, 1, 3)
n =
PM×
QP = (21, −15, −2)
Używam punktu P:
21(x−0) − 15(y−1) − 2(z−10) = 0
21x − 15y − 2z + 35 = 0
Mogą być błędy, robiłem na szybko.
30 sie 23:17
monia: Lepiej tego nie można było zrobić, dzięki wielkie
30 sie 23:25
monia: Cóż mam dla was ostatnie zadanie i dam wam już święty spokój

Wyznaczyć równanie prostej wiedząc że prosta przechodzi przez punkt (2,1,−3) oraz jest
prostopadłą do płaszczyzny 2x − y + 3z − 4 = 0 Czy punkt (0, 1, −6) leży na prostej? A punkt
(4, 0, 0)?
30 sie 23:40
AS: Równanie prostej prostopadłej
| x − 2 | | y + 1 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
Musi zajść warunek
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| = t → a = 2t , b = −t , c = 3t |
| 2 | | −1 | | 3 | |
Wstawiając do równania prostej mamy
| x − 2 | | y + 1 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| lub |
| 2t | | −t | | 3t | |
| x − 2 | | y + 1 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| |
| 2 | | −1 | | 3 | |
Wstaw wsp. punktu A do prostej i zobacz co z tego wyniknie.
31 sie 09:24
AS: Korekta do prostej.
| x − 2 | | y − 1 | | z + 3 | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
31 sie 11:33
monia: Cóż powiem tak, to co zrobiłeś rozumiem w mniejszy lub większy sposób, lecz co począć dalej gdy
podstawie punkt zbytnio nie wiem
31 sie 18:32
AS: Porównaj wartości ułamków.
31 sie 18:58
Trivial:
A ja proponuję inny sposób:
Odczytujemy z równania płaszczyzny współrzędne wektora normalnego.
n = (
2,
−1,
3).
Korzystamy z postaci parametrycznej prostej. Mamy wektor prostopadły do płaszczyzny, czyli
równoległy do prostej. mamy również punkt (2, 1, −3), przez który prosta przechodzi a zatem:
| ⎧ | x = 2 + 2t | |
| ⎨ | y= 1 − 1t | , t∊R
|
| ⎩ | z = −3 + 3t | |
Żeby sprawdzić czy punkt należy do prostej, wstawiasz współrzędne tego punktu za x,y,z i
patrzysz, czy układ nie jest sprzeczny. Jeśli układ jest sprzeczny, to znaczy nie istnieje
takie t, dla którego wszystkie równania byłyby spełnione, to punkt nie należy do prostej.
Jeżeli jest oznaczony, to znaczy że punkt należy do prostej.
31 sie 19:03