Obliczyć granicę:
miki: | | x3 + y5 | |
Obliczyć granicę gdzie (x,y)→(0,0) |
| |
| | x2 + y4 | |
30 sie 15:24
Trivial: lim z 0
3 + 0
5 / 0
2 + 0
4 = lim z 0 = 0
30 sie 15:28
Trivial:
Witam tego, który się za mnie podszywa. Nawet wiem kto to.
30 sie 15:29
miki: chociaż nie wiem jak to rozwiązać, na pewno granic nie oblicza się podstawiając tylko 0...
30 sie 15:30
Trivial: No co ty...
30 sie 15:32
Trivial:
Proponuję przejście na współrzędne biegunowe.
(x,y)→(0,0) ⇒ r→0, φ − dowolne.
| x3+y5 | | r3cos3φ+r5sin5φ | |
| = |
| = |
| x2+y4 | | r2cos2φ+r4sin4φ | |
| | rcos3φ+r3sin5φ | | 0+0 | |
= |
| → [ |
| ] = 0, gdy cosφ≠0. |
| | cos2φ+r2sin4φ | | cos2φ+0 | |
Gdy cosφ = 0, wtedy:
| rcos3φ+r3sin5φ | | r3sin5φ | |
| = |
| = rsinφ→0 |
| cos2φ+r2sin4φ | | r2sin4φ | |
A zatem dla każdego φ granica dąży do 0.
Zatem:
| | x3+y5 | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = 0. |
| | x2+y4 | |
30 sie 16:39