równanie różniczkowe
gg: oblicz równanie różniczkowe :
y''+4y'+4y=3e−2x , przy warunkach początkowych y(0)=0 i y'(0)=0
30 sie 15:19
Jack:
Równania ch−czne:
λ
2+4λ+4=0
(λ+2)
2=0 λ
1=λ
2=−2
Stąd układ fundamentalny całki ogólnej: y(x)
♦=c
1e
−2x+c
2xe
−2x.
Całkę szczególną odgadniemy:
y
♠(x)=x
2Ae
−2x
y
♠'(x)=2xAe
−2x−2x
2Ae
−2x
y
♠''(x)=2Ae
−2x−4xAe
−2x−4xAe
−2x+4x
2Ae
−2x=2Ae
−2x−8xAe
−2x+4x
2Ae
−2x
Stąd:
2Ae
−2x−8xAe
−2x+4x
2Ae
−2x+4(2xAe
−2x−2x
2Ae
−2x)+4x
2Ae
−2x=3e
−2x
2Ae
−2x−8xAe
−2x+4x
2Ae
−2x+8xAe
−2x−8x
2Ae
−2x+4x
2Ae
−2x=3e
−2x
2Ae
−2x=3e
−2x
Zatem ostatecznie:
| | 3 | |
y(x)=c1e2x+c2xe−2x+ |
| x2e−2x |
| | 2 | |
30 sie 16:48
gg: oki dzięki
30 sie 17:26
Jack:
zapomniałem o warunkach początkowych... ale wystarczy teraz podstawić dane i wyznaczyć jedno
równanie, potem policzyć pochodną i znów zastosować dane, żeby zbudować drugie równanie.
30 sie 19:13