oblicz objętość
gg: oblicz objętość y=x
√cos x , gdzie x≤π/2
z góry dzięki
30 sie 15:17
Trivial:
|V| = ∭ dxdydz.
V
Musisz to narysować, ustalić granice całkowania i obliczyć.
30 sie 15:24
gg: nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić...
a egzamin z matmy mam 5.09 .... chciałabym mieć chociaż po 1 przykładzie tych zadań które
napisałam i wtedy mogłabym robić sobie resztę już sama.
30 sie 15:28
Trivial: to masz wała, nie zdasz i tyle w temacie
30 sie 15:30
gg: wzajemnie.
30 sie 15:31
Trivial: q, aka
nick się podszywa pode mnie...
Zobacz w rogu, że jest dwóch Triviali.
30 sie 15:33
gg: ok, wracając−mogę liczyć na pomoc

?
30 sie 15:35
Trivial: I jest jeszcze jeden problem − albo trzeba policzyć pole figury, albo musi być w zadaniu podane
jak się zmienia z.
30 sie 15:38
gg: to jest cała treść zadania.
30 sie 15:42
Trivial:
W takim razie jest zła treść polecenia.

Ale mogę ci dać podobne zadanie. A co do równań
różniczkowych to jeszcze ich nie przerabiałem.
30 sie 15:45
gg: oki to jak możesz to podaj podobne chociaż żebym widziała schemat.
co do równań to też ich nie miałam na ćwiczeniach, ale na egzaminie są....
30 sie 15:47
Trivial:
To może coś prostego na początek.
| | 1 | |
Oblicz pole figury D = {(x,y)∊R2: y≥x, 3≥y≥2, y≥ |
| , x≥0}. |
| | x | |
Narysuj i spróbuj rozwiązać.
|D| = ∬
Ddxdy.
30 sie 15:50
gg: chodzi mi o objętośc jak się liczy, bo tego nie wiem, a to będzie na egzaminie

...
30 sie 16:01
gg: to może takie zadanie:
oblicz objętość bryły powstałej z obrotu krzywej y=lnx dookoła osi OX dla x [1,e]
30 sie 16:03
Trivial:
To ze wzoru V = π*∫
ab f
2(x)dx
V = π∫
1e ln
2xdx
| | | u = ln2x dv = dx | | | du = 2lnx/xdx v = x | |
| |
∫ln2xdx = | = xln2x − 2∫lnxdx = |
| | |
= xln
2x − 2(xlnx − x) + c = xlnx
2x − 2xlnx + 2x + c.
Teraz tylko obliczyć całkę oznaczoną, czyli podstawić granice.
30 sie 16:11
gg: oki dzięki
30 sie 17:26